Tuesday, February 25, 2014

Աշնան շունչը զգացեք խստաշունչ ձմռանը կամ սառեցված մթերք

Քանի որ մենք ու մեր բալիկները բանջարեղենի, մրգերի ու հատապտուղների կարիք ունենք ոչ միայն ամռանը ու աշնանը այլ նաև ձմռանը, ուստի այդ ամենի պահպանման ամենաանվտանգ միջոցը սառեցումն է: Իհարկե թարմ վիճակում վերը նշվածները ավելի օգտակար ու համեղ են, բայց սառեցման մեթոդը հնարավորություն է տալիս պահպանել գրեթե բոլոր վիտամինները ու համային հատկանիշները: Սառեցման համար ընտրեք առողջ ու թարմ մթերք,իսկ պահպանման համար  հատուկ հերմետիկ  փակվող տարաներ կամ զիփ փականով տոպրակներ: Եվ այսպես սառեցնում ենք .
  1. բանջարեղեն - բիբար, սմբուկ, լոլիկ, դդմիկ, ծաղկակաղամբ, կանաչ լոբի
  2. հատապտուղներ - սև և կարմիր հաղարջ, ելակ, գետնամորի, հոն, չիչխան
  3. միրգ - սալոր, ծիրան, դեղձ
  4. կանաչեղեն - նեխուր, համեմ, մաղադանոս

1. Բանջարեղեն 
Սառեցման պրոցեսում  առաջին հորիզոնականում պետք է լինի  բանջարեղենը , որովհետև յուրաքանչյուր ուտեստ առանց բանջարեղենի այնքան էլ համեղ չի լինում ու նաև մեծ քանակով բանջարեղեն պետք է սառեցնեն այն մայրիկները , ովքեր բալիկի հավելյալ սնունդը սկսելու են ձմռանը: Բնականաբար ցանկացած մթերքի սառեցումը սկսվում է մթերքի մանրակրկիտ լվացումից: 
Բիբարը  և  դդմիկը  ձեզ հարմար չափերով կտրատել,  հատիկ-հատիկ շարել սկուտեղի վրա, դնել սառցախցիկում մոտ 24 ժամ, այնուհետև տեղավորել համապատասխան տարաների մեջ:

բիբար
դդմիկ




























Լոլիկը կեղևազատել, բլենդերով մանրացնել, լցնել կեքս թխելու համար նախատեսված տարաների մեջ, սառչելուց հետո տեղափոխել սառեցնելու համար նախատեսված տարաների կամ  տոպրակների մեջ: Եթե չունեք կեքսի ամաններ, կարող եք ուղղակի կեղևազատելուց հետո, ուղղակի քառակուսիկներ կտրատեք , առանձին սառեցրեք հետո տեղափոխեք տարաների մեջ:

Լուսանկարում Աննա Մամիկոնյանի սառեցրած լոլիկներն են

Սմբուկը, ծաղկակաղամբը, կանաչ լոբին մանրացնել ( ճաշի մեջ գցելու չափով ), կաթսայի մեջ ջուր եռացնել, ապա ցանցով  իջեցնել եռացող ջրի մեջ, պահել մեկ րոպե, հանել, թողնել ջրքամվի, սկուտեղի վրա հատիկ-հատիկ շարել բանջարեղենը, դնել սառցախցիկում, 24 ժամ հետո տեղափոխել համապատասխան տարաների կամ տոպրակների մեջ: Սմբուկը և բիբարը կարող եք նաև խորովել, մաքրել և այդպես սառեցնել: 


սմբուկ
ծաղկակաղամբ




2. Հատապտուղներ
Հատապտուղները լվացեք, թողեք չորանան, այնուհետև հատի-հատիկ շարեք սկուտեղի վրա, դրեք սառցախցիկում, ինչպես մնացած դեպքերում, սրանց դեպքում էլ   24 ժամ հետո տեղափոխեք տարաների մեջ:


Սառեցված հատապտուղները կարող եք ավելացնել շիլաներին, մրգային պյուրեներին ավելացնել, տանը պատրաստված յոգուրտի մեջ լցնել :



3. Մրգեր 
 Եթե ուզում եք միրգ սառեցնել , որպեսզի շիլաներին ավելացնենք, ուրեմն անպայման կեղևազատեք,  հանեք կորիզը բլենդերով հարեք, այնուհետև փոքրիկ տարաներով կամ տոպրակներով դրեք սառցախցիկում:



4. Կանաչեղեն

Սառեցման համար նախատեսված կանաչեղենը  մաքրել, լվանալ, թողնել լավ չորանա, այնուհետև  մանր կրտատել և համապատասխան տարաներով դնել սառցախցիկում:

նեխուր



Խորհուրդ եմ տալիս անպայման նեխուր սառեցնել ու օգտագործել ճաշերի մեջ, բացի հաճելի համից նեխուրը նաև շատ օգտակար է և մեծ քանակով կալցիում է պարունակում:
  • Ճաշերում օգտագործվող սառեցրած մթերքը պետք է հենց այդպես սառած գցել եռացող ճաշի մեջ, եթե թողնեք ՚՚ հետ գա՚՚ ապա վիտամինների կորուստ կունենաք 
  • Սառեցրած մթերքը չի կարելի հալեցնել ու նորից սառացնել, 
  • Եթե հոսանքազրկում կա ձեր բնակարանում, ապա աշխատեք սառցախցիկի դուռը չբացել, որպեսզի չնպաստեք սառած մթերքի շուտ հալվելուն
Կարծում եմ համոզվեցիք, որ մթերքներ սառեցնելը բականին հեշտ ու ոչ աշխատատար է, շատ քիչ ժամանակ ու գումար  տրամադրելով  ձմռանը ձեր բալիկներին կարող եք համեղ ու օգտակար կերակուր մատուցել:
Առողջ սնվեք... առողջ եղեք .... :)

No comments:

Post a Comment